Alvleesklier (Pancreas) wat is dat voor orgaan?
Alvleesklier is een Pancreas
Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier. De alvleesklier is een orgaan welke bestaat uit klier weefsel nodig bij de vertering en hormoonhuishouding van dieren. De pancreas (alvleesklier) ligt vlak achter de maag en tegen de dunne darm aan. De alvleesklier heeft verbinding met de bloedsomloop en ook een verbinding met de dunne darm om de verteringsenzymen hieraan af te kunnen geven.Wat doet een alvleesklier?
De alvleesklier is een bijzondere orgaan en bestaat uit twee verschillende type cellen met elk een eigen functie. Het ene type cellen is voor de productie van hormonen zoals insuline en glucagon en bevinden zich in de zogenoemde endocriene cellen. Deze cellen dragen, door de productie van onder andere insuline, bij aan het regelen van de bloedsuikerspiegel. Het andere deel van de alvleesklier wordt het exocriene deel genoemd en daar wordt het pancreassap met de verteringsenzymen geproduceerd en afgegeven aan de dunne darm. De verteringsenzymen zoals lipase, amylase en protease zorgen er in de dunne darm voor dat de voedingsstoffen zo bewerkt worden dat ze ook daadwerkelijk door de wand van de dunne darm opgenomen kunnen worden.Wat als je endocriene of exocriene alvleesklier niet meer goed functioneert?
Wanneer een deel van de alvleesklier niet meer goed werkzaam is, ontstaan er dus, afhankelijk van de locatie in de alvleesklier, verschillende problemen bij de dieren. Wanneer het endocriene deel echt minder functioneert, dan zal er te weinig insuline afgegeven worden. Dit gebrek aan insuline zorgt ervoor dat de cellen in het lichaam te weinig suiker kunnen opnemen en er in het bloed een te veel aan suiker blijft. Wanneer er te weinig insuline gevormd wordt dan heet dit suikerziekte.Het exocriene deel produceert de spijsverteringsenzymen die naar de darmen moeten om het opgenomen voer te kunnen verteren zodat de benodigde voedingsstoffen opgenomen kunnen worden. Soms gebeurt het echter dat deze enzymen niet in de darm pas werkzaam worden maar al in de alvleesklier zelf. Helaas zijn de cellen van de pancreas en het omliggende weefsel (zoals de lever, maag en buitenzijde van de dunne darm) net zo gevoelig om verteerd te worden als opgenomen voer. De verstoring van het proces van de verteringsenzymen ( dus dat ze niet pas in de dunne darm actief worden) noemen we een alvleesklier ontsteking of wel een pancreatitis.